Archiwum
Kategorie: Wszystkie | Obiadki Iksika.:) | Pasty | Śniadanka. :)
RSS
piątek, 23 stycznia 2009
Grzanki.:))

Dziś rano nie wiedziałam co zrobić sobie na śniadanie. Pomyślałam, że może zrobię grzanki, które robi się bardzo szybko, prosto i  są pyszniutkie.:) Często robie je koleżankom, które przychodzą na noc. Bardzo im smakują.

 

Składniki:

  • 2-4 kromki chleba
  • 1-2 jajka
  • łyżka mleka
  • sól, pieprz, vegeta

  Sposób wykonania:

Roztrzepujemy jajka w głębokim talerzu, najlepiej widelcem.Dodajemy mleko.

Doprawiamy czym chcemy, najlepiej solą, pieprzem. W jajkach obtaczamy kromkę chleba z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju. Potem tylko na talerz i jemy. ;)

 

czwartek, 22 stycznia 2009
Kurczak z curry i brokułami.

Cześć wszystkim! :) Na dziś mam dla was danie na mój ulubiony obiad lub kolację. Jest bardzo prosty, szybki i pyszniutki! :)).Potrawa jest przeboska! Mogłabym ją jeść codziennie.;d Jadłam ją kiedyś u mojej koleżanki, a w domu postanowiłam odtworzyć, ii... udało się! :)

 

Składniki :

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cały brokuł, lub opakowanie mrożonych
  • makaron (najpiej ślimaczki, lecz mogą być rurki)
  • słodka śmietanka (30%)
  •  przyprawa
  • olej do smażenia filetu
  • przyprawa CURRY

Sposób przyrządzania:

 Ugotować brokuły w osolonej wodzie. Przekroić filet na pół, potem na 3 części i w większą kostke. BARDZO DOBRZE przyprawić CURRY, nie żałować, wymieszać zostawić na chwilkę. Wstawić makaron(3/4 paczki powinno wystarczyć) do osolonej wody z oliwą makaron (te ślimaczki to można kupić w carrefour). W tym samym czasie, gdy brokuły i makaron się gotują na dużej patelni usmażyć filet. Gdy makaron, brokuły i kurczak będą miękkie do kurczaka na patelnie należy wlać śmietankę. Gdy śmietanka będzie na patelni, odczedźić brokuły i makaron. Brokuła pokroić na pół, lub w większe części. Makaron i brokuły dać na patelnie, gdzie czeka kurczak ze śmietanką ^^. Całość smażyć jeszcze, do połączenia składników. Danie najlepiej smakuje na ciepło.

 

 

 mam nadzieję, że ktoś go wypróbuje i będzie smakować. :)

środa, 21 stycznia 2009
Bryndza z makrelą.

Cześć, witam wszystkich! Jestem Iksiaczek, mam 13 lat. Moim hobby jest kucharzenie. ; ) Mam też inne takie jak taniec czy gra na gitarze. Moje potrawy będą smaczne i proste! Możecie przyrządzać je bez obaw, ponieważ są próbowane przez rodzinę. ; ) SmaczneGo !

 

 Dzisiaj mam dla was przepis na byndzę z makręlą. Wspaniale nadaje sięna zdrowe śniadako, z bułeczką i herbatką.


Składniki:

  •  Jedna makrela
  • Jedno opak. sera białego
  • 3 łyżki śmietany (np. 12)
  • mała cebula, lub pół normalnej
  • sól, pieprz

 Sposób wykonania:

Makrelę obrać z ości i przełożyć do miski. Włożyć opakowanie sera białego. Małą cebulkę, lub pół normalnej posiekać w drobniutką kosteczkę. Dodać ok. 3 łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Rozmieszać dobrze widelcem, aby powstała konsystencja pasty. Smacznego!

 

11:31, iksiaczek , Pasty
Link Komentarze (3) »